KURV
Delsum
0 NOK
Gå til handlekurven
Kingston HyperX Gaming RAM

Gaming RAM / DDR4 RAM

Hva er ram?

Som en ekte gamer vet du kanskje i forkant mye om ram og du er muligens allerede klar for å kjøpe de raskeste og kuleste ram du kan finne. Av ren interesse eller for lommeboken kan det dog være fint å vite noe om hva ram rent faktisk er, kompatibilitet, hastigheter, begrensninger m.m. Deretter vil du lettere kunne treffe det riktige valget for behovet ditt og budsjett innenfor gaming.

RAM står for Random Acces Memory og er din datamaskins arbeidshukommelse. Ram brukes for å lynraskt kunne tilgå data til de programmer/spill du bruker ofte, for å raskest mulig kunne finnes frem igjen. Hastigheten på ram overgår nemlig hastighetene på f.eks. SSD/HDD-harddisker som er den “vanlige” arbeidshukommelsen. For å lettere forstå hvordan RAM fungerer kan man tenke på det som korttidshukommelse hvor vi kun har plass til en viss mengde minner, før det må flyttes til- og lagres i langtidshukommelsen. Denne (langtidshukommelsen) kjenner vi til som storage, altså SSD eller HHD.

Ram utvikling fra SD - DDR4 RAM

Som den seriøse, nyttige viten starter vi her med å fortelle om utviklingen innen ram til pc når det gjelder ytelse. Deretter går vi videre til den morsomme delen som handler om det mer imponerende, estetiske gamer-spesifikke.

Mangler du et hovedkort der er kompatibelt med de ram du ønsker, kan du finde det under vores bundkort sektion.

Ytelse

Når det gjelder ytelsen har ram til en PC faktisk tidligere kjørt i nærmest snegletempo i forhold til den ram man bruker i dag. Den første generasjonen ram het SD-ram, og siden har det kommet DDR, DDR2, DDR3 og nå DDR4 ram (skal ikke forveksles med GDDR ram, som sitter på grafikkortet). Sent i 2021 vil neste generasjon i rekken bli utgitt som surprise, surprise heter DDR5-ram. DDR står for Double Data Rate. Det som er likt for hver gang ram videreutvikles er at frekvens hastigheten (Mhz) stiger, mens strømforbruket faller (som med all annen maskinvare ønsker man å øke hastigheten, samt redusere strømforbruket og derav varmeutviklingen). Det ryktes at DDR4 ram får en ordentlig overhaling av de kommende DDR5 ram, ettersom de skulle kjøre ved 4800-5200Mhz.

Gaming-estetikk

Tidligere var ram bare et tynt, grønt kretskort, men i dag har gaming ram blitt en del av mange gameres case-modding, og derfor gjør ram-produsentene en del ut av utseendet. Derfor får man de også ofte som RGB ram (ram med lys), hvilket dere som ekte gamere gjerne gir litt ekstra for. Forståelig nok - det ser nemlig super kult ut i kabinettet, enten du kjører med plexi-side eller åpent kabinett!

Hva er viktig når jeg kjøper ram?

Ram kompatibilitet

I de fleste tilfeller er ram bakoverkompatibelt. Så hvis du har DDR4-ram for et hovedkort med DDR3-støtte, bør du være good to go. Dog er du begrenset av hastigheten på hovedkortet og da vil det kanskje være en god idé å erstatte det. Du kan imidlertid IKKE parre forskjellige ram-generasjoner, dvs. DDR3 med DDR4-ram.

Antall ram-porter

Dersom du har 4 porter i gaming PC-en, vil de typisk være parret i dual channel (2 porter om gangen) og du setter inn (som oftest) et sett ram (f.eks. 2x 8gb ddr) i porter med lik farge. På mange nyere hovedkort til gaming er det quard channel-støtte (4 porter om gangen).

Ram kan fungere fint enkeltvis i en ram-port, men da vil du ikke oppnå den ytelsesforbedringen som dual channel og quad channel kan gi deg. I prinsippet kan en 4gb ddr4 ram blokk også fungere fint med en 8gb ddr4 ram blokk - også av forskjellige merker som f.eks. Corsair Vengeance og G skill trident z. Vi anbefaler dog å kjøre like sett så du er helt sikker på funksjonaliteten OG får utnyttet økningen av hastigheten ved dual/quad channel.

ECC vs NON-ECC

Det er svært lite sannsynlig å komme over disse, men vi nevner det likevel. Unngå ECC-ram (ikke-partisjonert), da de er til serverbruk. Alle ram for PC-bruk i hjemmet og gaming er av typen NON-ECC og vi selger ikke annet her på Shark Gaming.

Økonomi

For å få mest mulig ram for pengene er det også et par ting man bør være oppmerksom på. Sørg for at hastigheten på dine ram ikke overstiger hastigheten som hovedkortet støtter (med mindre du har tenkt å bytte ut hovedkortet også naturligvis). Da får du ikke det maksimale ut av dine ram, og du kan heller spare pengene og kjøpe noe i en lavere hastighet som matcher hovedkortets maksimum- og kan du bruke de sparte pengene på annen fin maskinvare.

For lommeboken er det også en god idé å sørge for å kjøpe ram i sett som vi nevner ovenfor. Da oppnår du nemlig mest valuta for pengene, da du oppnår et “gratis” hastighets boost i form av dual/quad channel.

Hvor mange ram bør jeg kjøpe?

Generelt har man alltid tenkt at mer er bedre når det gjelder ram til gaming. Til det kan man si både og. Det er en naturlig begrensning for hvor mange man har bruk for før det blir overkill. Og hastighet er i den grad minst like viktig som mengde. I dag går gamere typisk for 8gb DDR4 ram, 16gb DDR4 eller til og med 32gb DDR4 ram. I ekstreme tilfeller ønsker noen 64 gb ram. Fra 32gb og oppover er det som regel for de virkelig hardcore gamere.

Grafikkort og gaming vaner

Hvor mange ram du bør kjøpe avhenger av grafikkortet ditt og gaming vanene. Generelt med hardware handler det om å finne det som matcher dine behov, så man ikke bruker penger på noe man ikke har behov for. Spiller du de mest krevende spillene i høyeste oppløsning, vil du ha glede av mange ram. Omvendt, dersom du f.eks. primært spiller CS go og har det fint med lav-medium detaljegrad i standardoppløsning, går det helt fint med 8gb DDR4-ram og et low-mid end grafikkort.

Det betyr faktisk også (litt) hvilket grafikkort du har. Hvis du allerede har 6GB GDDR RAM på grafikkortet kan du faktisk nøye deg med litt mindre ram, da grafikkortets ram hjelper deg på vei. Men igjen - har du ofret mye penger på et high end grafikkort, og prisforskjellen på 8 og 16gb ram bloks ikke er så stor, er det kanskje ikke der du vil spare.

Hvilke ram skal jeg kjøpe?

Nå kommer vi til det siste og vanskelige, men også morsomme! Avhengig av hvor seriøs gaming ram du ønsker, om du går for RGB ram, foretrekker Corsair eller Kingston eller kanskje sverger til G Skill Trident z, har vi dem her!

Nedenfor gis det et innblikk i både merker, med/uten LED, hastigheter og ram-blokker. Vår meny til venstre kan deretter hjelpe deg med å finne de rette ram for deg, hvis du f.eks. kun har bestemt deg for en av de disse parametre og sorterer til/fra ut i fra dette.

Merker med/uten RGB
 • Corsair ✓
 • Kingston ✓
 • G Skill ✓

RGB RAM

Corsair Vengeance RGB
Kingston HyperX Fury RGB
G Skill Trident z
(Alle våre RGB ram er kompatible med Asus Aura Sync)

RAM uten RGB

Corsair Vengeance
Kingston HyperX Fury
G Skill Ripjaws

RAM-moduler
 • 2 x 4gb ram DDR4
 • 2 x 8gb ram DDR4
 • 2 x 16gb ram DDR4
RAM-Hastigheter og CL
 • 2666Mhz DDR4-ram
 • 3200Mhz DDR4-ram
CAS Latency (CL)
 • CL15
 • CL16
 • CL17

NB: Hvis du kjøper ram, vil hastighet i Mhz ha størst innvirkning på ytelsen, men dersom du velger mellom f.eks. 2 sett Corsair Vengeance ram på 3200Mhz og forskjellig CL, vil det settet med lavest CL være raskest.

Her på Shark Gaming mangler vi bare å si kos deg med å velge ram til gaming som du synes er kule og passer til ditt gamer-behov. Mangler du et hovedkort som er kompatibelt med de ram du ønsker, kan du finne det under vores hovedkort sektion.

Trenger du hjelp?

Chat

Finn vår nettprat nederst til høyre på nettstedet, om du har spørsmål om produktene.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon

Ring oss på +4723967676 - vår kundesupport er klar til å svare på spørsmålene dine. English and Danish Support Only.

Hvis du er bedriftskunde, kan du ringe +45 38411555.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

E-post

Mail til oss her hvis du har spørsmål om et av produktene våre.

Forventet svartid på arbeidsdager:
48 timer

Butikk

Finn våre fysiske butikk- og hentepunkter på Naverland 6, 2600 Glostrup.

Åpningstider:
Man-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lørdag: 12:00-16:00