Prosessor og kjøling

Kjøp en CPU til din gamer pc hos Shark Gaming. Vi har et kjempestort utvalg, så du kan finne akkurat den Intel core i3 - i9 eller Amd Ryzen 3 - 9 gaming CPU du ønsker. Du finner også CPU kjøling med vifter eller som vannkjøling, samt kabinett kjøler med/uten RGB her på siden.

Hvad er en CPU

Først en kort gjennomgang av hva en CPU er. For noen er det kanskje tørt og kjedelig, men denne videoen kan hjelpe til med å ta det rette valget, hvis man er tvil om hva de forskjellige CPU’er kan. Er du allerede ekspert på området, kan du hoppe over avsnittet og gå til “valg av CPU”.

En CPU er en forkortelse for “Central Processing Unit”, og kalles i dagligtale en prosessor. Denne står for å utføre størstedelen av beregningene i en datamaskin og du vil ikke kunne bruke datamaskinen uten en prosessor. CPU’en sitter på en chip og på nyere datamaskiner er det flere prosessorer på samme chip- de kalles multicore prosessorer og hver prosessor kalles en kjerne/core. Typisk har gamer prosessorer i dag fra 4 (Quad core), 6 (Hexa), 8 (Octo) og opp til 12 (Magny) core. Hver kjerne kan utføre en beregning av gangen, hvilket vil si at desto flere kjerner din CPU har, desto bedre er den til å gjøre beregninger samtidig ved multitasking.

Hastigheten på en CPU måles i Ghz eller frekvens (Clockfrekvens). Desto flere Ghz eller høyere frekvens en CPU opererer ved, desto raskere er den til at gjøre beregninger. Det er spesielt nyttig ved hardcore gaming, men også til krevende programmer som f.eks. videoredigering som har bruk for stor regnekraft.

Gamer CPU

Din gamer CPU (også kalt prosessor) er en av de viktigste faktorene når du bygger din gamer pc. I en tid hvor man drømmer om 4K gaming og hvor live streaming har blitt super populært, vil du som en ekte gamer ikke gå ned på prosessorkraft. En kraftig High end CPU gir deg nok power til gaming av triple A- spilltitler, livestreaming, arbeid i mange browservinduer samtidig og andre ressurskrevende oppgaver. Når det er sagt, kan man helt fint gjøre en overkill av CPU-kjøpet, så nå vil vi prøve å guide deg til å velge den rette CPU til ditt behov.

Valg av CPU

Ved valget av CPU, handler det som med alt annet hardware i din gamer PC, om å finne det som matcher dine behov. Gamer du f.eks. bare CSGO for gøy, surfer litt på nettet, skriver bare litt oppgaver/arbeider i Word, bør du ikke ofre det samme på din CPU, som hvis du er gameren som multitasker, har 20 browser vinduer åpne, ønsker høyest mulig oppløsning og FPS i de mest krevende spillene på markedet og/eller livestreamer, når du gamer.

High, mid eller low end:

Vi har skissert 3 kategorier som passer til forskjellige behov og budsjetter, og kommer med gode forslag på den rette CPU til gaming innenfor hver kategori:

Low end (700-1500,-)

Ønsker du bare å kunne spille litt spill på fritiden i ny og ne, gjøre noen skoleoppgaver og browser i få vinduer av gangen, kan en budsjett-CPU gi nok datakraft for å dekke dine behov. Her snakker vi spill som CSGO, Apex Legends og Fortnite, hvor du ikke bryr deg om spillet kjører i høy oppløsning, men bryr deg generelt mer om gameplay enn grafikk.

NB: Vær oppmerksom på at du ikke vil kunne spille særlig krevende spill i høy oppløsning med de nyere spillene på markedet i denne budsjett-kategorien.

Mid end (1500-2500,-)

Beste CPU for pengene – Intel i5 10400f eller AMD Ryzen 3 4300GE. Selv om man historisk sett alltid har sett på AMD som value for money merket, når man skulle kjøpe en gaming CPU, har markedet endret seg. Med AMD’s Ryzen 5 har de nemlig valgt å øke prisene betraktelig, hvilket gjør at du faktisk får minst like mye CPU for pengene i en Intel i5 10400f som matcher Ryzen 5.

Selv om du ikke trenger å bruke for mye penger på prosessoren, kan den brukes til både multitasking, gaming og er habil til det meste av gaming på hobbynivå. Du bør imidlertid ikke forvente å kunne kjøre Triple A-spilltitler i høy oppløsning med høy FPS. Intels i5 10400f er lignende Ryzen 5 3600 CPU’en både når det gjelder pris og ytelse, så begge gir valuta for pengene.

High end (2500-8000,-)

Dersom du er en seriøs gamer som gjerne vil ha topp-ytelse fra din gaming CPU, vil det være i High end kategorien du finner den rette matchen som dekker ditt behov. Hvis du er ute etter Triple A-titler med høy FPS og liker å livestreame, vil det være en god ide å velge en Intel i9 10900K CPU. Den er allerede suveren, men kan overclockes så den blir et monster! (vær oppmerksom på at fabrikkgarantien utløper ved overclocking) Ligger denne heftige i9 gamer CPU fra Intel litt i overkant prismessig eller er du ikke typen som livestreamer og derfor ikke får bruk for de ekstra kjernene i9 10900K prosessoren har, kan du gå litt ned i nivå og pris og få mer value for money i f.eks. en AMD Ryzen 5 5600X og stadig få en ekstremt høy ytelse. Den vil i skrivende stund være den beste prosessoren til gaming kontra pris, hvis du ikke live streamer og generelt ikke har så stort behov for multitasking (mange kjerner).

Extreme (15.000,- +)

Nå vil vi nevne AMD’s Threadripper, et supervilt utstyr, selv om trolig de færreste får bruk for så ekstrem datakraft. Med dette monsteret av en CPU kan du nærmest få din gaming pc til at lette. Det er imidlertid overkill for selv de mest ekstreme gamere og vil først og fremst komme til sin rett hvis du bruker en såkalt workstation, da den har svimlende 32 kjerner.

CPU kompatibilitet

Husk å være oppmerksom på at valget ditt av CPU dikterer hvilket hovedkort du kan kjøpe. Hvis du allerede har et hovedkort og gjerne vil oppgradere din CPU, bør du i stedet være oppmerksom på å velge en CPU som passer til hovedkortet. Ellers vil de to delene ikke være kompatible og dermed ikke kunne anvendes sammen.

Når du kjøper din gamer CPU hos Shark Gaming kan du alltid se hvilket hovedkort prosessoren er kompatibel med. Det gjør du ved å velge CPUen du vil vite noe om, klikke på “spesifikasjoner” og se etter “sokkel”. Dermed kan du trygt handle din CPU og hovedkort hos oss uten å etterfølgende pakke ut utstyret og oppdage at det ikke er kompatibelt.

Når du kjøper en AMD CPU er du ofte i den beste posisjonen når det gjelder kompatibilitet, da de generelt oftest kjører på en AM4 sokkel, hvilket alle deres nyere “vanlige” hovedkort understøtter. Dvs. fra deres AMD Ryzen 3 - Ryzen 9 prosessorer. Er du typen som ofte bytter hardware og du velger en Intel CPU, bør du være mer oppmerksom, da sokkelen ofte varierer. Du kan lese mer om dette i seksjonen om hovedkort.

AMD vs Intel

Når du skal velge en ny CPU til din gamer pc vil valget, som du trolig vet, stå mellom en prosessor fra enten Intel eller AMD - de to erkerivalene som begge har dominert markedet for prosessorer i flere tiår. Historisk har Intel ligget foran i feltet og har generelt introdusert de kraftigste CPU’ene, der du med AMD generelt har fått mye for pengene. Men med introduksjonen av amd Zen 3 har AMD tatt igjen- og på mange måter gått forbi Intel på datakraft, hvilket ikke gjør valget noe lettere. Med mindre du (som en del gamere) sverger til enten Intel eller AMD.

Arkitektur

Når Intel og AMD skal forbedre en CPU er det arkitekturen som er avgjørende for hva de kan få ut av datakraften uten at det skapes for mye varme. Før AMD kom ut med Ryzen, sov de i timen i forhold til å forbedre arkitekturen. Dermed var Intel sterkt involvert i CPU-markedet, spesielt gaming.

Fra 2012 - 2017 rørte ikke AMD på seg og Intel var langt foran i løpet. Det har gjort at man stadig ser mange, særlig gamere som foretrekker Intel prosessorer. Men i starten av 2017 kom den første Ryzen CPU ut som er basert på en 7nm (nanometer) arkitektur. En forbedret arkitektur på en CPU fører til flere transistorer pr. mm2, hvilket betyr mindre strømforbruk og mindre varmegenerering.

Selv i dag er AMD’s arkitektur betydelig bedre enn Intels som ligger på 14nm, hvilket er nøkkelen for at AMD har hentet inn, om ikke gått forbi Intels performance på mange av deres prosessorer.

Intel eller AMD CPU til gaming?

Intel produserer fremdeles fremragende CPU’er, men der AMD tidligere var kjennetegnet ved å være value for money prosessoren, mens Intel CPU’er var de kraftigste, varierer det i dag mye fra modell til modell, og det er ofte litt mer power i AMD’s favør til samme pris. I tillegg får man faktisk i noen modeller en fet RGB CPU-kjøler med i prisen ved AMD’s CPU’er, der du vanligvis må kjøpe den separat hvis du velger en Intel prosessor.

Begge brands har i dag i deres gamer CPU’er med 6 kjerner. I mange CPU’er fra AMD nede fra Ryzen 5, får man 6 kjerner og 12 tråder, hvor Intel fjernet HyperThreading (tråder) på i7 prosessorer og du må dermed helt opp i en i9-9900K før du har 8 kjerner og 16 tråder. Derfor overgår AMD på rå power og multitasking-evner.

Vi vil imidlertid ikke si om AMD eller Intel er den beste CPUen for deg. Det handler hovedsaklig om hvilke behov du har, som vi tidligere har vært inne på. Samtidig er det typisk en favoritt i de forskjellige priskategoriene fra år til år, så det varierer hvilket merke man bør gå etter. Vi håper i hvert fall at vi fra Shark Gaming har gitt deg noe innsikt på området, slik at du kan treffe det rette valget av CPU til ditt gamer behov. Kos deg med valget.

Trenger du hjelp?

Chat

Finn vår nettprat nederst til høyre på nettstedet, om du har spørsmål om produktene.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon

Ring oss på +45 77342776 - vår kundesupport er klar til å svare på spørsmålene dine. English and Danish Support Only.

Hvis du er bedriftskunde, kan du ringe +45 38411555.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

E-post

Mail til oss her hvis du har spørsmål om et av produktene våre.

Forventet svartid på arbeidsdager:
48 timer

Butikk

Finn våre fysiske butikk- og hentepunkter på Naverland 6, 2600 Glostrup.

Åpningstider:
Man-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lørdag: 12:00-16:00