PC kjøling

Kjøling til PC hos Shark Gaming

Hos Shark Gaming finner du alt innen kjøling til din gamer PC. Enten du ser etter en CPU kjøler som luft- eller vannkjøling eller ser etter en kabinettvifte, har vi det du leter etter. Du kan enten holde ditt gamer setup strømlinjeformet og stramt eller kjøpe de villeste rgb vifter og rgb CPU kjølere.

Forskjellige CPU kjøler løsninger

I dag er luftkjøling faktisk ofte inkludert når man kjøper en prosessor. For mange gamere er den løsningen imidlertid litt for kjedelig eller utilstrekkelig, da de enten ønsker bedre performance, imponerende RGB eller begge deler.

Hvis du er en seriøs gamer, så vil du holde systemet ditt så kaldt som mulig for å få maksimal ytelse av din dyre hardware. Men hvordan oppnår man best kjøling?
Luftkjøling har egentlig vært standard i mange år, der vannkjøling tidligere har vært en ekstremt dyr løsning som få får. I dag er begge systemene utbredt blant gamere og begge løsningene er ekstremt effektive. Det har også kommet en tredje løsning, AIO (All in One), som innebærer vannkjøling som kjøler både CPU og GPU (grafikkortets prosessor) og det koster ikke en formue. Som gamer har det dermed blitt en ren luksus å velge CPU kjøler. Men det er fortsatt noen ting du bør undersøke, både i forhold til behov, muligheter, fordeler og ulemper.

CPU kjølere - hva bør man vurdere?

Når du velger CPU kjøler, er noen ting du bør vurdere før du tar et valg. Hvis du f.eks. ønsker å kunne overclocke din prosessor, vil det stille høye krav til kjølerens ytelsesevne. Hvis du bare spiller en gang her og der, på et hyggelig nivå, uten å spille de nyeste spillene i høyeste oppløsning med høye FPS, vil du ikke ha et så stort behov for effektiv kjøling. Da vil en budsjett CPU kjøler, helt fint dekke ditt behov.

Generelt finnes det to kategorier innen CPU kjøling:

  • Luftkjøling
  • Vannkjøling / AIO

Luftkjøling består av en kjøleblokk, typisk i aluminium eller kobbermateriale og deretter en vifte, til å lede varmen bort.

Vannkjøling består også av et varmeledende materiale som går på selve prosessoren, men i motsetning til luftkjøling bruker vannkjøling vann til varmetransport. Et AIO system fungerer på samme måte - her er det blot to kjøleblokker, som går på CPU og GPU, så du også får avkjølt grafikkortet.

Vedlikehold/rengjøring
Uansett hvilken kategori innen CPU kjøling du ønsker, er vedlikehold nødvendig for å bevare optimal performance. Det er fordi det samler seg store mengder støv i og rundt viften over tid, noe som svekker kjølekapasiteten til CPU kjølere. Imidlertid er oppbygging av støv ikke kun gjeldene ved luftkjøling, men man har omtrent den samme utfordringen ved et system med vannkjøling.
Fordelen ved et system med luftkjøling, er imidlertid at du enkelt kan rengjøre det, ettersom viften er lett å få tilgang til i kabinettet. Oftest kan viften også fjernes uten å bruke verktøy.

Hvis du har valgt et system med vannkjøling/AIO, kan det være noen områder det er vanskelig å komme til og som dermed krever verktøy når du skal rengjøre/vedlikeholde systemet.
Enten du bruker vannkjøling eller luftkjøling som din CPU kjøler, vil et godt støvfilter i kabinettet være svært nyttig. Det reduserer hvor ofte du trenger å bruke tid på vedlikehold av CPU kjøleren. Imidlertid vil du generelt ha bedre og lettere vilkår for vedlikehold med luftkjøling.

Holdbarhet
Her er det vanskelig å si noe generelt, ettersom kvalitet varierer fra produsent til produsent og deres forskjellige produktlinjer. Imidlertid er det likt for alle systemer at vannkjøling/AIO-løsninger har flere mekaniske deler enn en CPU kjøler som kjøles med luft.

Med et vannkjølt/AIO system kan pumpen slutte å fungere og da må man faktisk skifte ut hele kjøleren, noe som er litt dyrere enn å f.eks. skifte en vifte som ofte vil være tilstrekkelig hvis det oppstår en feil i et luftkjølt system.
I verste fall kan det oppstå lekkasjer eller blokkeringer i et lukket vannkjølingssystem, men det skjer veldig sjeldent. Man må imidlertid erkjenne at det er flere risikoer forbundet med et vannkjølt system, enn et luftkjølt system. Hvis man vil ha et system som er så driftssikkert som mulig uten dyre kostnader knyttet til service/reparasjon, vil luftkjøling passe for deg som foretrekker den mest holdbare/driftssikre løsningen.

Design
Estetisk vil det være stor forskjell på hva folk foretrekker og design vil alltid være en subjektiv vurdering.
Hvis man hører til gamere som ønsker å spille Triple-A titler ved høye oppløsninger og FPS og derfor har behov for en CPU kjøler med topp ytelse, bør man være oppmerksom på at en luftkjøler vil ta mye plass i kabinettet. Derfor begrenser du mulighetene dine ved resten av innredningen hvis du er interessert i case modding i ditt gamer setup. Dette gjelder f.eks. RGB RAM som man muligens ikke får plass til.

Fordelen med en vannkjøling/AI- løsning er at den er mer fleksibel og at selve pumpehodet kan gjøres mye mindre. Dermed kan du bevare et renere uttrykk i ditt kabinett uten å gå på kompromiss med at RAM osv. blir skjult bak en stor luftkjøler.

Kjøleevne
Uansett hvilket type system du velger som CPU-kjøler, vil du i dag kunne få en solid ytelse til en fornuftig pris. Begge systemene kan holde temperaturen nede på fornuftige temperaturer. Som med mye annet får man også det man betaler for. Uansett hvilken type CPU-kjøler du velger, vil du finne både suveren kjøling og oppnå imponerende lav CPU-temperatur. Akkurat som at du vil finne budsjett-utgaver som vil klare seg tilstrekkelig og ikke mer enn det.

Luftkjøling - fordeler og ulemper oppsummert

Luftkjøling har i dag blitt topp ytelse når det gjelder suveren CPU kjøling og kan i mange tilfeller hente inn vannkjøling - og i visse tilfeller overgå det på ren ytelse. Samtidig er denne løsningen lett å vedlikeholde og den er langvarig, noe som er en fordel for både økonomien og ytelsen. Imidlertid er det litt begrenset, rent estetisk.

Hvis du ønsker å bruke alle pengene dine på ren ytelse til en fornuftig pris og et CPU-kjølesystem som er driftssikkert, lett og billig å vedlikeholde. Og hvis du ikke bryr deg om design/case modding? Da vil du foretrekke luftkjøling av din CPU.

Vannkjøling / AIO - fordeler og ulemper oppsummert

Hvis du drømmer om å få en vannkjølt PC, forstår vi deg godt. Selv om det muligens krever litt mer arbeid å vedlikeholde systemet og det som tidligere nevnt i veldig få tilfeller kan oppstå lekkasjer, er det noen andre fordeler ved vannkjøling /AIO-systemer som din CPU- kjøleløsning.

Først og fremst ser det ekstremt imponerende ut og det kan pimpes opp med kule RGB-varianter. Selv om du også kan få RGB CPU kjølere basert på luftkjøling, gir vannkjøling en helt annerledes kul effekt. Samtidig kan et AIO-system med vannkjøling bidra til å kjøle ned komponentene som ligger rundt og gir ofte et stille resultat med en solid ytelse.
For å få det ultimate uttrykket, vil man foretrekke et skreddersydd vannkjølingssystem. Her kan du få skinnende rør fylt med kjøleveske i klare farger som ser sinnsykt kule ut. Imidlertid er det dyrt og krever gode implementeringsevner, der en slurvete installasjon vil ha motsatt effekt - og i verste fall kan påvirke komponentene dine hvis du installerer noe feil.

Hvis du derimot velger en AIO-løsning, får du et mer strømlinjeformet uttrykk med en svart kjøler og svarte kabler. Ikke like imponerende, men det ser fortsatt minimalistisk og ordentlig ut i kabinettet.
Derfor vil en CPU kjøler som et vannkjølt/AIO-system være ideelt for deg som vil at estetikken mellom din RGB-CPU kjøler og case modding skal gå opp i en høyere enhet med ytelse - uten å gå mye opp i value for money.

Kabinett vifter med og uten LED

For å holde kabinettets temperatur nede så din hardware har best mulig vilkår for maksimal ytelse, bør man ha noen kabinettvifter i sin gamer pc.

Du kan enten velge å kjøpe en 120mm vifte eller en 80mm vifte. Fordelen med større vifter er at de ved høy belastning bråker mindre enn en mindre, f.eks. 80mm vifte. Imidlertid vil man ikke ha plass til en 120mm vifte i alle kabinetter og da kan det være nødvendig med en mindre utgave. Valget av vifte defineres dermed primært av kabinettets størrelse og hvordan det er designet innvendig.

RGB vifter

Imidlertid er det for mange gamere i dag, ikke bare størrelsen på viften som er viktig. Mange velger RGB vifter fordi det ser veldig imponerende ut og det er en del av deres case modding, sammen med deres RAM, CPU kjøling, grafikkort og annen hardware. Her kan man velge å prioritere RGB vifter, hvor lyset kan styres via software som f.eks. ASUS Aura software.

Stort utvalg av CPU kjølere og kabinettvifter på Shark Gaming

Vi håper at du har funnet ut mer om hvilken løsning som passer ditt behov og budsjett. Uansett hva du ønsker, vil du finne både CPU- og kabinett kjølere som passer dine ønsker og gaming-vaner. Hvis du har noen spørsmål eller trenger å få noe utdypet er du alltid velkommen til å kontakte oss på kundeservice på chatten, sende en mail eller ringe oss. Informasjonen finner du nedenfor.

Trenger du hjelp?

Chat

Finn vår nettprat nederst til høyre på nettstedet, om du har spørsmål om produktene.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

Telefon

Ring oss på +4723967676 - vår kundesupport er klar til å svare på spørsmålene dine. English and Danish Support Only.

Hvis du er bedriftskunde, kan du ringe +45 38411555.

Mandag - Torsdag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:30

Fredag:
09:30 - 12:30 & 13:00 - 16:00

E-post

Mail til oss her hvis du har spørsmål om et av produktene våre.

Forventet svartid på arbeidsdager:
48 timer

Butikk

Finn våre fysiske butikk- og hentepunkter på Naverland 6, 2600 Glostrup.

Åpningstider:
Man-Tor: 09:30-16:50
Fredag: 09:30-16:30
Lørdag: 12:00-16:00