Gamer Slang - Nå inklusiv foreldreguide!

AFK - Away From Keyboard

Gamer definisjon:
En måte hvor man raskt kan la gamere vite at man bare skal ta seg av noe annet, og derfor ikke sitter foran datamaskinen - altså ved keyboardet. Ingen aner hvor lenge du er borte når du er “AFK”. Har man en teammate som plutselig er “AFK”, så kan det ha store konsekvenser for spillet, dessverre. Det er bedre når det skjer for konkurrentene.

Foreldre definisjon:
Kan du huske den gang på 80 tallet, hvor din mann bare skulle ned til kiosken for å kjøpe røyk? Han sa “Jeg stikker bare ned til kiosken!”, og så var han vekk i 6 timer fordi han bare møtte Johnny på veien, som lokket han med ut på en fisketur. Det er altså litt det samme med “AFK”, som betyr at man forlater datamaskinen - “AFK” sier bare ikke noe om hvor lang tid det går før man vender tilbake til PC’en og dermed sine venner i dataspillet.

Am I the only one around here who isn't AFK?

GG - Good Game

Gamer definisjon:
Overordnet en positiv beskjed man gir når et spill er ferdig - “Good Game”! Man signaliserer at det var et godt spill, og det kan sies både til sine lagkamerater, men også til motstanderne, hvis det har vært et jevnt spill og man synes at de spiller godt.

Det brukes også noen ganger negativt, mest utbredt mellom “whiners”, som allerede før spillet er avsluttet kan se hva klokken har slått, og allerede her føler seg sikre på et nederlag. I denne sammenheng benyttes uttrykket sarkastisk, og for å signalisere at man er utilfreds med situasjonen og kanskje med sine medspilleres innsats.

Foreldre definisjon:
Et uttrykk som i utgangspunktet er positivt og anerkjennende, men som også kan brukes sarkastisk. “Good game” kan oversettes til et uttrykk i den virkelige verden som fx “bra jobba” eller “godt gjennomført”, noe som selvfølgelig kan være en stor ros. Men er arbeidet eller oppgaven utført vesentlig dårligere enn forventet, så kan uttrykkene også brukes sarkastisk for å håne personen.

Not sure if GG or "GG"

NOOB  - En nybegynner

Gamer definisjon:
Når der er én i spillet (team-mate eller fiende) som bare er virkelig dårlig til å spille. En noob er en nybegynner, og har som regel ingen - eller veldig lite - erfaring med spillet. En noob klarer derfor ikke å ta de riktige beslutninger på de riktige tidspunkter, er generelt dårlig til spillet, fatter ikke når han/hun skal bruke det riktige gamer-slang, og camper også enormt i skytespill. En noob er et anker om beinet på ditt lag i lagspill, men alltid en fornøyelse å ha som motstander, da en noob er lett å ta ut.

Foreldre definisjon:
En nybegynner som helt åpenbart er enormt dårlig til det han/hun forsøker å gjøre. Når det er din sønns tur til å lage kveldsmat, og han synes at det er en alle tiders idé med chips og nutella i gryteretten... eller når han skal pusse vinduene og velger å bruke aceton og stålull. Vedkommende forstår rett og slett bare ingenting og mangler helt akutt, gode råd og erfaring, før han/hun blir bedre.

Team full of noobs

GL HF - Good Luck, Have Fun

Gamer definisjon:
Når spillet er i gang og du gjerne vil sende en vennlig og motiverende hilsen til dine medspillere, hvor du ønsker de lykke til med spillet og ha det gøy, så skriver du bare “GL HF” = Good Luck, Have Fun!

Foreldre definisjon:
Kan du huske den gang i tenårene, hvor du skulle på date med Mike nede fra klubben, med de flotte krøllene og de stramme skinnbuksene. Du bruker hele ettermiddagen med venninnene for å klargjøre deg til daten. Nå ringer det på døren og du med en episk tur i vente, bak på hans nesten nyinnkjøpte, men helt gamle Puch Maxi, ned til klubben, hvor det venter en deilig rød brus.
På vei ut av døren roper venninnene “ha’ en god kveld, og lykke til!” med et blink i øyet. Det er deres måte både å ønske deg en god kveld, og samtidig er det en motiverende faktor å vite at venninnene “heier” på deg - Nå forstår du “GL HF” uttrykket

GLHF.

Easter Egg - En deilig overraskelse

Gamer definisjon:
Når du oppdager at du kan gå gjennom en mur et helt bestemt sted i spillet, og kommer inn i et hemmelig rom fylt med lekre bonus-ting som fx nye våpen, skins, level-ups eller bonus-oppdrag - det kan også være en skjult referanse til et annet spill, så er det oftest snakk om et “Easter Egg” - en liten hemmelig “gave” (kan både være reelle ting, eller en opplevelse) fra spillutviklerne, til de ekstra oppmerksomme og utforskende spillere.
(evt. lav et link til nogle easter egg videoer - eller lav dem selv?)

Foreldre definisjon:
Easter Egg er jo påske egg på engelsk, og i dataspill gir de spilleren den samme overraskende glede, som da du lekte “påskehare” og gjemte små sjokoladeegg ute i hagen til dine barn den gangen de var små (eller bare voksne barnslige sjeler). Man får plutselig noe godt, som man virkelig ikke hadde regnet med å få.

BRB - Be Right Back

Gamer definisjon:
BRB er en forkortelse for “Be Right Back”, som du bruker når du bare blir nødt til å forlate spillet et kort øyeblikk - fx hvis du skal strekke ryggen, lage deg en sterk kopp kaffe eller hive en frossenpizza i ovnen. Det er en kjapp beskjed om at du raskt går AFK, men kommer tilbake igjen.

Foreldre definisjon:
Kjenner du deg igjen når du er nede for å møtes med bokklubben, og du bare blir nødt til å gå på toalettet, midt i en heftig diskusjon om den nyeste boken fra Jo Nesbø? Så sier du selvfølgelig “Dere må ha meg unnskyldt, jeg er tilbake igjen om et kort øyeblikk” - det er faktisk nettopp dét “BRB” betyr.

When they say brb

Owned (eller 0wn3d) - Jeg styrer showet!

Gamer definisjon:
“Owned” er et uttrykk som brukes i kampsituasjoner, hvor du er så overlegen at du uten problem får smadret din motstander. Du “eier” dermed din motstander - den lille amøben!
Det er også ekstra fett å gjøre motstanderen oppmerksom på at han blev “Owned”, enten ved voice-chat eller almindelig chat, hvis han skulle være i tvil ;)

Foreldre definisjon:
Som forelder har du mye makt. Lytter ikke din datter etter, men fortsetter bare med å drukne på TikTok og andre sosiale medier når du ber henne om å utføre sine huslige plikter, så truer du selvfølgelig med at droppe ukens betaling av lommepenger… du eier (“owner”) fullstendig situasjonen!

When I'm owning

Farming - Innsamling av ressurser

Gamer definisjon:
Ingen armer, ingen kaker! I mange spill er det nødvendig å oppruste på ressurser, i form av bl.a. valuta, mat, materialer osv. Denne prosessen kalles “farming”, og prosessen er oftest avgjørende for om du kan avansere i spillet.

Foreldre definisjon:
Du vet selvfølgelig at det er dypt uansvarlig å spise god gammeldags eggemat, uten garniture. Derfor drysser du lystig karsefrø ut over en lang, fuktig bane av bomullsvatt, slik at du om ganske få dager, kan høste belønningen i form av små herlige karsespirer. Gratulerer! Du har nå fullstendig styr på hvordan man “farmer” i et dataspill.

Farming for 5 hours

FPS - First Person Shooter

Gamer definisjon:
Hvis du er vokst opp med floppy discs og Windows 95, så husker du sikkert også Wolfenstein 3D og Doom - noen av verdens første populære og utbredte FPS spill. FPS betyr “First Person Shooter”, og uttrykket brukes til å beskrive spill, hvor du inntar rollen som en skytegal lunatic, og hvor du ser omgivelsene gjennom hovedpersonens øyne.

Foreldre definisjon:
Forestill deg at du sitter i yndlings hjørnet av sofaen eller i den beste lenestolen i huset, og leser den siste nye spenningsromanen. Den måten hovedpersonen beskrives helt ned i detaljen gjør at du lever deg helt inn i karakteren. Det kan nesten føles som om du ser hele historien fra hovedpersonens øyne - og det er nettopp betydningen av “FPS”. Spilleren “overtar” karakteren, og ser spillet fra nettopp karakterens øyne, som om man var selv tilstede.

TY - Thank You:

Gamer definisjon:
Ja, du gjettet det, “TY” en lynrask måte å si takk på. Det kan være en lagkamerat som kaster noe loot til deg, eller gjenoppliver deg i kampens hete, eller på annet vis hjelper deg eller komplimenterer din spillestil. Det fortjener å bli anerkjent, og der er “TY” en rask måte å gjøre det på.

Foreldre definisjon:
Har du fått en hånd med i matlagingen, til flyttingen eller en mindre tjeneste, så sier man jo pent takk. Forskjellen er bare at man i “gamle dager”, ikke formulerte seg i merkelige lyder, men derimod et velartikulert og tydelig “takk skal du ha!”.

IRL - In Real Life

Gamer definisjon:
Kanskje du ikke allerede kjenner denne forkortelsen… Når man chatter eller snakker med sin gaming-makker i et spill, så kan det noen ganger være vanskelig å forstå om det blir snakket om noe inne i spillet, eller om det er noe som foregår i den virkelige verden.
Eksempel:

Din gaming-makker: “Digg, jeg fikk akkurat en kjempe energidrikk!”
Deg: “Øhh, mener du IRL?”
Din gaming-makker: “Nei, i spillet.”

Foreldre definisjon:
Du sitter godt plantet i lenestolen søndag kveld, dekket i et ullteppe med føttene solid plassert på fotskammelen. Du er i lettere ekstase etter å ha sett det nyeste episoden av “Hvem vil være millionær?” på TV2 som nå blir etterfulgt av en rekke TV-reklamer. Her ser du en reklame for den nye Findus ferdigretten Pytt i Panne med revehale, og tenker at den ser da virkelig god ut. Neste dag stormer du ned i matbutikken og kjøper den nye ferdigretten, men da du hiver den ut av ovnen må du konstatere at den overhodet ikke ser ut som i reklamen. Ferdigretten ser markant annerledes ut i virkeligheten (IRL). Du er veldig skuffet, men heldigvis er det “Hvem vil være millionær?” igjen neste søndag, og du har nå lært hva “IRL” betyr.

Distracted boyfriend - games/irl

L33T (kl er 1337)

Gamer definisjon:
Her er et uttrykk som stammer helt tilbake fra internettets ungdomstid på 90-tallet, hvor hackere gjerne ville uttrykke seg på en måte som var vanskelig å søke seg frem til. Derfor begynte hackerne å skifte ut især vokaler med tall, som er tilfellet i dette eksempelet. “L33T” stammer fra uttrykket “I am elite”, eller som hackerne skrev “1 4m 3l1t3”, som var et uttrykk for at man var en fandens karl og en rå, skremmende hacker-type, som man skulle passe litt på. Uttrykket snek seg raskt inn i online spill i den simple form “L33T”, som betyr at man er en veldig dyktig gamer som man bør holde øynene åpne for.

Foreldre definisjon:
Her blir vi nok nødt til å inndra en flott amerikansk fyr med navn Donald Trump, som er kjent for å ha enormt stor selvinnsikt når det handler om hans fantastiske kompetanser. På samme måte som kjære Trump klarer å fortelle både vidt og bredt om sine meget imponerende evner, så er han også ganske dyktig til å fange andres oppmerksomhet på hans elitistiske makt. Du husker nok da Trump i 2018 uttalte: “Will someone from Kim Jong Un’s regime please inform him that I too have a nuclear button, but it is a much bigger and more powerful one than his, and my button works!”. Det er faktisk et fremragende eksempel på hva det betyr, når man skriver “L33T” (I am elite) i et dataspill… så oppfatter man nemlig seg selv som værende like så maktfull som Trump - uavhengig om det rent faktisk har noe om samtalen å gjøre.

WP - Well Played

Gamer definisjon:
Du har nettopp avsluttet et spill hvor din motstander (eller medspiller) spilte veldig bra. Derfor skriver du “WP” i chatten i forbindelse med spillets avslutning. Det betyr i virkeligheten ikke så mye hvem som vant spillet, for det handler i langt høyere grad om å anerkjenne sin motstanders (eller medspillers) innsats og engasjement i spillet.

Foreldre definisjon:
Din nabo Erling som forøvrig er en eldre mann, har overtalt deg til at dere skal få malt plankeværket i skillet mellom deres to hager. En søndag midt på sommeren får dere ferdiggjort male-prosjektet. Det er en særdeles varm dag og selvom du nok malte en del mer enn Erling, så var det hardt for dere begge å jobbe så mange timer midt under en stekende sol. Når dere er ferdige sier du: “Godt arbeid Erling”, og Erling svarer “Takk, til deg også”. Dere anerkjenner hverandres innsats, også selvom det ikke nødvendigvis var fullstendig likeverdig. Det er faktisk samme tanke som ligger bak når man skriver WP (well played) til de andre spillerne i et dataspill.

NP - No Problem:

Gamer definisjon:
Du er midt i et spill og kan se at din makker har bruk for assistanse. Kanskje er vedkommende blitt klemt opp i et hjørne av motstanderen, eller så er personen gått tom for ressurser. Du kommer spille-makkeren til unnsetning og hjelper til med at få presset motstanderen på flukt, eller donerer 1000 mad, så vedkommende ikke kommer på etterskudd i spillet. Du får et stort tak på chatten, og kvitterer elegant med et “NP”... no problem!

Foreldre definisjon:
Du er på vei ned i supermarkedet for å kjøpe rosenkål og dadler til kveldsmaten. Du legger merke til at Skjøre-Allan sitter foran butikken og fryser med sine =Oslo aviser i fanget. Skjøre-Allan er faktisk veldig søt og vennlig, men han har det bare litt vanskelig i livet. Du tenker over at det kunne ha vært deg som satt dér, hvis bare ditt liv hadde tatt en litt annen retning. Da du er inne i butikken velger du å kjøpe en liten kopp kaffe, en skrapelodd og en eske sjokolade til han, så han har litt godt å kose seg med. Du tjener jo likevel ganske utmerket som spesiallege i nevrologi, så det er da det minste du kan gjøre. Skjøre-Allan blir lykkelig og takker mange mange ganger, da du gir tingene til han, og du til slutt svarer: “Det skal du ikke tenke på Allan, vi skal jo hjelpe hverandre”. Sånn er det også i et dataspill, hvor man har hjulpet en medspiller som sliter “Tusen takk for hjelpen” i chatten, hvor du responderer “NP” (no problem).

Sertifisert av Trygg E-handel

Sertifisert av Trygg E-handel Et trygt sted å handle!