The Merge og fallende GPU-priser

The Merge og fallende GPU-priser

Ethereum-nettverket har gjennomgått The Merge, noe som gjør crypto-mining ulønnsomt for mange. Hvordan vil det påvirke GPU-prisene i fremtiden?

Crypto mining og GPU-er

Alle gamere vet at prisene på grafikkort har steget urimelig de siste årene – delvis på grunn av Corona-stans som skapte flaskehalser i produksjonen, men også i stor grad på grunn av den økende interessen for crypto mining

High-end grafikkort ble kjøpt opp av miners og resten av oss betalte prisen. I dette innlegget skal vi ikke fordype oss i hvordan mining fungerer, siden det er ganske komplisert, men veldig kort, det krever mye datakraft for å tjene penger, og jo kraftigere en GPU (grafikkkortbrikke) er, jo flere beregninger per sekund.

Nvidia prøvde å bekjempe problemet med LHR (Low Hash Rate) grafikkort på deres 3000-serie, men det var ikke nok. For det første kunne kortene fortsatt brukes til å mine, for det andre fant miners ut hvordan de deaktiverte LHR, og for det tredje ble Nvidia hacket og truet til å fjerne LHR-begrensningen.

The Merge

Ethereum er den nest største kryptovalutaen etter Bitcoin og har lenge vært den mest lukrative å mine. Den 15. september 2022, fullførte Ethereum-nettverket The Merge – en etterlengtet begivenhet som har vært planlagt siden 2020 og vurdert siden 2014.

Dette har ført til et skifte fra Proof-of-Work (PoW) til Proof-of-Stake (PoS). Dette kan være veldig komplisert å forstå, men på et helt grunnleggende nivå er de konsensusmekanismer – eller måter å verifisere transaksjoner på. Miners tjener penger ved å motta et gebyr for å bekrefte en transaksjon. Med PoS-modellen har du kun lov til å mine hvis du selv eier en betydelig del av valutaen. Når en transaksjon annonseres, trekkes lodd blant de kvalifiserte, og den heldige vinneren får fullføre beregningene og motta honoraret. Der Ethereum-minere alene sto for 0,02% av verdens energiforbruk før The Merge, er forbruket nå redusert med mer enn 99%.

Selv om det er mange andre kryptovalutaer som fortsatt opererer med PoW, inkludert Bitcoin, har The Merge hatt en enorm effekt på bruken av grafikkort til mining. Kombinert med stigende strømpriser har det blitt mindre og mindre lønnsomt å mine, og i mange tilfeller taper nå miners penger på det.

GPU-priser

Det er anslått at rundt 20 millioner grafikkort ble brukt til mining. Med den siste utviklingen kan vi forvente at markedet vil bli oversvømmet av brukte grafikkort, og dette merkes allerede i prisene på ubrukte grafikkort, som allerede var på vei ned.

Mange gamere velger gjerne å kjøpe et brukt grafikkort for å spare penger, og det gir god mening. Hvis du vurderer det selv, anbefaler vi at du tar en titt på artikkelen vår: Fallgruvene ved å kjøpe et brukt grafikkort.

Vi er selv spente på at prisene endelig blir kuttet, og vi vil følge med for å se hvordan det vil påvirke prisene på de neste generasjonene av Nvidia og AMD GPU-er.

Sertifisert av Trygg E-handel

Sertifisert av Trygg E-handel Et trygt sted å handle!