Hvorfor kjører ikke RAM alltid på max hastighet?

Slik sjekker du din RAM-hastighet

Det er enkelt å kontrollere hastigheten på RAM-en du har installert:

  1. Åpne Windows Task Manager (Arbeidsliste)
  2. Klikk på Performance (Yteevne)
  3. Klikk på Memory (Hukommelse)

I vinduet som åpnes må du finne nummeret under «Speed/hastighet» – og det skal stemme overens med frekvensen som produsenten har merket da du kjøpte RAM-en din.

Hvis RAM-en din ikke kjører på maksimal hastighet, kan det være flere årsaker til dette. Les med nedenfor, hvor vi gjennomgår de mulige forklaringene - og forteller deg hvordan du går frem.

Hvorfor kjører ikke RAM alltid på max hastighet?

Når du kjøper ny RAM kan du alltid lese frekvensen som du kan få fra kortet – men selv om en RAM-blokk viser en frekvens på for eksempel 3200MHz, betyr ikke dette nødvendigvis at du får denne hastigheten fra kortet med det samme.

3200MHz er akkurat den frekvensen det er mulig å oppnå med den beste XMP-profilen.

Hvis kortet ditt kjører tregere, kan det være flere årsaker til dette. Nedenfor har vi listet opp noen av de vanligste årsakene.

Årsak #1 for treg RAM: Hovedkortet ditt støtter ikke hastigheten

Hovedkortet er en av de første flaskehalsene, som kan sette en enorm stopper for et ellers utmerket RAM-tempo.

Slå opp hovedkortmodellen din på nettet og finn ut hvilke RAM-hastigheter den støtter. Hvis den høyeste støttede hastigheten er lavere enn det RAM-en din ellers ville kunne oppnå, så har du funnet problemet.

Hvis du vil løse problemet og dra nytte av din raske RAM, så må du nok dessverre kjøpe et nytt hovedkort som støtter de høyere RAM-frekvensene.

Årsak #2 for treg RAM: CPU-en din støtter ikke hastigheten

Får du fortsatt ikke all gamerjuicen ut av RAM-en din, og har du er sikker på at det ikke er hovedkortet som er feilen? Da kan det være at det er din CPU som ikke støtter de høye frekvensene.

Hopp på nett og se opp CPU-spesifikasjonene. Hvis det ikke støtter den aktuelle frekvensen, er det der problemet ligger.

Igjen vil den eneste løsningen i dette tilfellet være at du får en ny CPU som støtter de raskere frekvensene.

Årsak #3 for treg RAM: Du har ikke aktivert XMP

I de aller fleste tilfeller er det faktisk verken hovedkortet eller CPUen det er feil med.

Løsningen er ofte mye mer grei: Du har ikke aktivert den ønskede XMP-profilen.

XMP-profiler blir ikke alltid installert automatisk når du setter inn ny RAM i hovedkortet. I stedet må du gjøre dette via maskinens BIOS.

Heldigvis er det enkelt å aktivere XMP – hvis du bare vet hvordan det skal gjøres.

Eksempel på XMP

Hva er XMP?

XMP (Extreme Memory Profile) ble utviklet av Intel sammen med noen av partnerne deres tilbake i 2007 da DDR3 RAM kom ut.

XMP skal gjøre det enklere å oppnå høyere RAM-hastigheter gjennom overklokking.

Under normale omstendigheter vil det kreve timer med testing og eksperimentering med ulike parametere i RAM for privatpersoner for å få det til å kjøre raskere. Produsentene begynte deretter å teste RAM-en på forhånd for å se hvilke parameterprofiler som ville føre til høyere hastigheter.

De beste parameterprofilene lagres på en liten chip på RAM-kortet. Og ja – dét er XMP-chippen.

I dag kan XMP finnes på alle høyytelses RAM-blokker uavhengig av produsent.

Hvordan aktiverer jeg XMP?

Du har utelukket at RAM-ene ikke er trege og grå som følge av problemer med hovedkortet eller CPU-en. Ja, da er det nok bare XMP-profilen som må aktiveres.

XMP må aktiveres i maskinens BIOS – det vil si i maskinens Basic Input/Output System, som kan nås før Windows starter opp. Det er ikke vanskelig å gjøre det, men hvordan det gjøres er forskjellig fra produsent til produsent.

BIOS er plassert på en chip på hovedkortet. Du må derfor begynne med å identifisere hvilken hovedkortprodusent som står bak kortet. Det er typisk et sted på hovedkortets øverside (vanligvis vil det være produsenter som ASUS, MSI, Gigabyte eller ASRock). Det kan også være at du bare har en faktura hvor det eksakte hovedkortet vises.

Når du har funnet produsenten går du ganske enkelt på nett og søker etter "XMP [produsent]". Da vil du finne utallige guider om hvordan du slår på XMP.

Voilá! Start maskinen på nytt og sjekk RAM-hastigheten på nytt - den skal nå kjøre på maksimal hastighet. Da er du klar til å game!

Sertifisert av Trygg E-handel

Sertifisert av Trygg E-handel Et trygt sted å handle!