Fallgruvene ved å kjøpe et brukt grafikkort

Hvorfor har grafikkort steget i pris?

Kryptomining har vært på alles lepper de siste årene, og til tross for Nvidias forsøk på å lage såkalte LHR (Low Hash Rate) GPU-er for å få gamere til å kjøpe grafikkort i stedet for krypto-minere, er fortsatt etterspørselen etter nyere grafikkort så høy at prisene på eldre, brukte grafikkort er langt høyere enn det de opprinnelig var kjøpt for.

Det er anslått at over 1/3 av nye grafikkort bare de siste to-tre årene har gått til mining av Ethereum, men vi har nå endelig nådd et punkt hvor mining av krypto blir mindre og mindre lønnsomt, så mining farmer (som sett på bildet) selger inventaret deres i stor grad, og dette merkes til de grader på nettsider som eBay, hvor brukte grafikkort selges i et helt annet omfang enn noen gang før - og prisene faller drastisk.

Krypto-farm

Ulempen med et brukt grafikkort

Problemet med å kjøpe et brukt grafikkort er at hvis de har blitt brukt til mining - som man kanskje forventer er tilfellet for flertallet for tiden - så har de mest sannsynlig blitt kjørt på høyfrekvens 24/7 i lang tid. I følge grafikkortprodusenten Palit resulterer slik konstant bruk i omtrent 10% mindre ytelse per år.

Når det er sagt, kan man noen ganger finne grafikkort for godt under MSRP (Manufacturer's Suggestedl Retail Price - dvs. prisen foreslått av produsenten selv).

Når man leter etter brukte grafikkort, skriver selger ofte ting som "aldri brukt til mining", "forsegling brutt" og lignende. Du kan aldri være helt sikker på tilstanden til grafikkortet før du ser det og prøver det ut, men på den annen side må du anta at slik situasjonen ser ut nå, har de fleste kort bare blitt brukt til mining og har sikkert også vært overclocket.

Hva kan du gjøre selv?

Se på selgerens historie. Hvis de er helt nye på nettsiden du ønsker å kjøpe fra, kan dette være et rødt flagg Har de derimot en lang historie med å selge ulike varer, er det mye større sjanse for at de ikke tør å skade sitt etablerte rykte.

Om mulig, møt selgeren personlig – prøv derfor å finne en selger som bor relativt nær der du bor. Da kan du ta en titt på grafikkortstativet og evt. se den i bruk og gjør benchmark-tester live. Dette krever selvfølgelig at du setter deg inn i hva du skal holde øye med. Du kan for eksempel sjekke om skruene er fjernet og om garantietiketten er brutt.

Velger du å kjøpe et grafikkort fra et annet kontinent, kan fraktprisen og ventetiden fort føre til en så dårlig opplevelse at det ikke er verdt det – spesielt hvis du må returnere det fordi du ikke er fornøyd.

Kjølepasta forringes over tid, og opphopning av støv i viftene kan ha stor effekt på ytelsen – men med din største nerdevenn i hånden bør det være relativt greit å rette opp i dette. Hvis kortet ser nytt og rent ut, er det stor sjanse for at det ikke har vært i konstant bruk over lengre tid.

Noen selgere er så ufine at de skriver ting med liten skrift, slik at du betaler tusenvis av dollar for en boks eller et bilde. Les teksten nøye slik at du ikke faller for det tåpelige «Box only»-trikset.

Alderen på grafikkortet

Finn ut når grafikkortet opprinnelig ble utgitt. Hvis du finner et grafikkortet som ble lansert i januar, kan det ha vært brukt i maksimalt seks måneder, mens et avansert grafikkort fra 2016 kan ha kjørt for fullt i årevis.

Generelt bør et grafikkort som er mindre enn ett år gammelt fortsatt fungere veldig bra, selv om det har blitt brukt til mining, mens et eldre grafikkort godt kan være på døden nær, selv om det kun har blitt brukt til gaming .

Dersom et grafikkort har mindre enn 4 GB VRAM er det svært lite sannsynlig at det har blitt brukt til mining, men dette er selvsagt kun aktuelt dersom du ikke gamer nyere spill selv.

Sertifisert av Trygg E-handel

Sertifisert av Trygg E-handel Et trygt sted å handle!