SharkGamings forholdsvis foreldrevennlige guide til memes

Kjære boomers. I dag skal dere på besøk i memeologisk hage og svømme med haiene. Sammen dykker vi ned til et undersjøisk kaninhull for å avklare betydningen av memes: hva brukes de egentlig til og hvor kommer de fra? Jeg heter Anders, og jeg er guiden deres.

Du er her sannsynligvis fordi du vil prøve å forstå barnets konstante bruk av memes [/mi:mz/], eller kanskje er du lei av at du ikke kan delta i den tilsynelatende enkle samtalen ved kaffemaskinen når de yngre kollegene knekker sammen over det ene bildet etter det andre, som for deg bare er intetsigende.

Men du er her nok også fordi du gjerne vil forstå hva memes egentlig er. Hvem bruker dem, hvordan og hvorfor? Jeg avslutter derfor med å forklare hvordan du selv kan ta i bruk memes i hverdagen. Til dem som allerede mestrer memes, har jeg lagt til bakgrunnshistorier for bildene og videoene som jeg har tatt med.

Hva er memes?

Memes er en nymotens kommunikasjonsform som egentlig minner mye om slang. Akkurat som man bruker innforståtte språklige referanser innenfor en lukket sosial gruppe, så gjør man det samme på Internett – bare med bilder og videoer. Mekanismene er like, men når du befinner deg i teksttunge sfærer som et forum, en kommentartråd eller et chattevindu, blir bildene avkodet både raskere og enklere. Memes kan ses som bildeversjoner av slang: referanser til noe som står utenfor den aktuelle konteksten. Ofte brukes de bare til å uttrykke en reaksjon, f.eks. ved bruk av Pokémonen Pikachus overraskede ansikt, som til noens overraskelse brukes sarkastisk – altså som en reaksjon på noe selvsagt.

Surprised Pikachu

Memes er trender der mutasjoner skapes av brukerne og deles på nettet. Hovedsakelig består de av morsomme bilder, GIF-er (korte videoer som looper), tegneserieruter og videoer, men musikk kan også fungere som memes hvis de brukes i en spesiell kontekst. Noen memes blir udødelige hvis de deles mange nok ganger, mens andre kommer og går. Uansett må man holde seg oppdatert for å følge med, og for utenforstående kan det føles uoversiktlig å måtte regne ut hva ulike memes betyr.

Her ser du først SharkGaming, som prøver å forklare memes til boomers. Deretter ses du.

"Pepe Silvia" - Charlie fra It's Always Sunny In Philadelphia

Math lady/confused lady

Hvor kommer memes fra?

Begrepet meme stammer fra 1976, da biologen Richard Dawkins først brukte det som en betegnelse for et «kulturelt gen». Akkurat som vi arver visse trekk fra foreldrene våre gjennom gener, så viderefører vi også kulturelle elementer til de kommende generasjonene – f.eks. tradisjoner og melodier. Betydningen av begrepet har endret seg en del siden det først oppsto, men essensen er fortsatt relevant. I dag betyr memes også Internet memes.

På 1990-tallet – i takt med Internetts fremvekst – ble morsomme bilder og korte videoer delt stadig oftere via e-post, nettfora og til og med reklame. En av de første videoene som gikk viralt var den dansende babyen fra 1996, som senere ble kjent som The Oogachacka Baby etter at den ble vist gjentatte ganger i TV-programmet Ally McBeal med Blue Swede's «Hooked on a feeling» i bakgrunnen. Videoen regnes i dag som en av grunnsteinene til memekulturen.

Den dansende baby

På starten av 2000-tallet oppsto plattformer som 4chan (2003) og Reddit (2005). Her ble memes flittig delt og opp- eller nedstemt av brukerne. I fullstendig demokratisk stil kunne folket si sin mening om hva som egentlig er morsomt. Her vokste memekulturen eksplosivt, og en lang rekke «personligheter» oppsto med tilhørende regelsett: tekst i topp og bunn beskriver en, oftest fiktiv, situasjon i en spesiell kontekst. Her ses Bad Luck Brian, som er så uheldig, og Scumbag Steve, den respektløse tullingen.

Bad Luck Brian

Et bilde der du selv skal fylle ut teksten, kalles en mal/template. Avhengig meme-ordforrådet ditt er det viktig at du fyller ut malen korrekt. Hvis man skal følge de uskrevne reglene, bestemmer bildet nemlig temaet og formatet. Mange anser format ovenfor som den sanne definisjonen på memes, men i virkeligheten betegner memes bare en palett av materiale som deles på Internett.

Memes kan deles inn i en rekke underkategorier. Bildene og videoene som brukes bygger i grove trekk på stock photos, rage comics, internettrender og morsomme bilder fra popkulturen eller privatpersoner. La oss ta et dypdykk.

Stock photos

Denne bildetypen har eksistert siden 1920-tallet. Hvis et firma skulle bruke ett enkelt bilde til en artikkel eller kampanje, så var det dyrt og vanskelig å leie inn en fotograf. Derfor oppsto det firmaer som tok generelle, tematiske bilder som kunne kjøpes til en fornuftig pris. Med stock photos kjøper man ikke rettighetene til selve bildet, men til å bruke det i fellesskap med de andre betalende kundene. Man kan ofte gjenkjenne stock photos med det samme, for de er av høy kvalitet som skriker at de ikke er autentiske.

I følgende to maler settes det inn tekst ved hver person. I den første tenker damen alltid «Han tenker sikkert på andre kvinner» mens mannen tenker en småfilosofisk, men tullete tanke. I den andre, Distracted boyfriend, taler bildet for seg selv.

I bet he's thinking about other girls

Distracted boyfriend

Rage comics

Denne typen tegninger og tegneserier er laget i enkle tegneprogrammer som Microsoft Paint. De består oftest av morsomme, fiktive historier, og hvis de forteller en sann historie, er det et uskrevet krav at de avsluttes med ham her:

True story

Rage comics har sitt eget språk og tilhørende figurer, og i likhet med andre memes har de forskjellige karakterene faste roller. Her er noen av de mest kjente gjengangerne:

Rage comics

Enda et kjent ansikt i rage comics er Trollface. Han er så populær at han har fått sin egen underkategori, Troll Physics, der illustrasjoner presenterer antivitenskapelige ideer som om de er nytenkende og banebrytende:

Troll physics

Popkultur

Popkulturelle referanser utgjør utvilsomt den største databasen for memes. Bilder og videoer fra filmer, serier, videospill, politikk m.m. redigeres, memeifiseres og underlegges regler for tema og format som går viralt.

Patrick fra Svampebob Firkant

Filmserier som Ringenes Herre og Star Wars er gullgruver som har skapt ufattelig mange memes, noe som gir god mening siden de er så populære.  Hvis et stillbilde fra en film eller serie har undertekster, avgjør de ofte hva memes betyr. De kan brukes som reaksjoner, eller du kan selv legge til mer tekst.

Frodo Baggins

Obi-Wan Kenobi

Kjendiser fra andre sammenhenger brukes også flittig. Bilder og videoer av politikere og popstjerner går kjapt viralt, enten i original eller manipulert form, og Internett bestemmer seg for hvordan de skal brukes.

.

Obama awarding Obama

Ofte oppstår det nye bilder til et allerede eksisterende format, som det ses her med legendariske Drake-meme fra musikkvideoen til «Hotline Bling».

Drake

Stefán Karl Stefánsson

Vi kan naturligvis ikke unngå memes fra videospill, og de kan virkelig også være fantastiske. De er for det meste bygd på en dårlig oversettelse eller på noe fra spillet som er dumt på en morsom måte.

All your base are belong to us

Bildet ovenfor er en av de helt gamle memes. Bildet er fra den europeiske utgivelsen av det japanske spillet Zero Wing, som kom ut i 1989, og den grammatisk feil oversettelsen ble raskt en del av nettmiljøets språk.

Press F to pay respects

Dette bildet er fra spillet Call of Duty: Advanced Warfare fra 2014. Ideen om å kondolere gjennom et trykk på en knapp ble raskt et konsept, og i dag vet de fleste gamere at en enkel F i chatten er synonymt med «RIP» (rest in peace).

Press X to doubt

«L.A. Noire» utkom i 2011 og medførte en banebrytende utvikling innen ansiktsuttrykk i dataspill. Man spiller en detektiv på 1940-tallet som skal oppklare forbrytelser. Som del av dette skal man avhøre vitner og stille oppfølgingsspørsmål, og underveis skal man ta stilling til om man tror på utsagnene deres. Dette bildet brukes ofte som en reaksjon når folk forteller svært usannsynlige historier. Disse menneskene kalles forresten Rebecca. Hvorfor? Det kan du jo selv prøve å finne ut!

Cursed images / 3 AM pics

Denne kategorien betegner forstyrrende bilder eller illustrasjoner, som for det meste er ekstremt redigerte og med dystre undertoner. De kalles 3 AM pics, og det er sannsynligvis fordi dette tidspunktet også kalles «the witching hour» og «the Devil's hour». Dette tidspunktet på natten har vært forbundet med det overnaturlige siden 1775, og noen historikere har argumentert for at begrepet kan spores helt tilbake til 1535, da den katolske kirken forbød all aktivitet mellom kl. 3 og 4 om natten.

Cursed doggo

Cursed Toad

Facebombs

Enkelt, men effektivt. En person i et bilde har et morsomt ansiktsuttrykk, og plutselig har alle fått det samme ansiktet. Denne metoden er i familie med face swap, hvor to ansikter bytter plass.

Facebomb

Videoer

Denne videoen ble lastet opp i 2013. En lokal beboer hadde sett kvinnen danse på bussholdeplassen hver dag, så han filmet henne i skjul for å vise det til en venn. Han kunne imidlertid ikke la være å legge til ABBAs «Dancing Queen» på lydsporet, og vennen syntes det var så morsomt at de valgte å laste opp den 3 minutter lange videoen til YouTube med tittelen «Eastleigh's Got Talent The dancing queen of the buss stop». Siden den gang har videoen blitt lastet opp utallige ganger med forskjellig musikk til. Lenken nedenfor er ikke den originale, men bare en personlig favoritt. Det er umulig ikke å smile når du ser den. Den engelske sekretæren Ellie Cole ble umiddelbart kjent og fikk en rolle i et teaterspill pga. videoen.

I 2015 ga TV-programmet Australia's Got Talent ut en promo-video for den kommende sesongen. I videoen ses en mann som ikke kunne vært mer imponert. Kort tid etter gikk videoen viralt i GIF-form – altså uten lyd – etter at den ble lastet opp på Reddit med tittelen «Ever go full Magikarp?». Tittelen henviser til en Pokémon som ligner på en fisk.

Magikarp guy

Bare to dager etter ble en ny versjon lastet opp, hvor Magikarp Guy (som memen endte med å bli kalt) skjøt med laser ut av øynene. Med eller uten spesialeffekter har denne GIF-en altså litt mer kraft enn en «mind blown»-emoji, og den brukes fortsatt flittig til å reagere med i kommentartråder.

Magikarp guy - laser version

Det er uendelig mange morsomme videoer på Internett, men de klassifiseres først som memes når Internett begynner å redigere og dele dem. Den 10 sekunder lange «Duck Army» ble lastet opp til YouTube i 2015 og fikk nesten 4 millioner visninger på to dager. Det gikk naturligvis ikke lenge før Internett brukte den i ulike sammenhenger.

Musikk

Som tidligere nevnt finnes det uskrevne regler for format og tema, og i videomemes kan musikk være en viktig del. Vi kommer her med eksempler på hvordan disse sangene brukes i spesifikke kontekster.

Yes: «Roundabout»

Denne sangen brukes i såkalte «to be continued»-videoer, der bildet fryses i nøyaktig det øyeblikket katastrofen inntreffer. Pilen med tilhørende tekst og musikk kommer fra serien JoJo's Bizarre Adventure, der episodene avsluttes på denne måten.

Tony Igy: «Astronomia (Vicetone Remix)»

I 2020 eksploderte Internett med videoer der denne sangen var paret med en gruppe ghanesiske menn som bærer på en kiste mens de danser. Dette er absolutt interessant i seg selv, men det ble veldig spennende da det ble lastet opp en video der en gruppe dansere mister kontrollen og kisten faller i bakken. Sammensetningen av sang og video ble først lagt ut på TikTok, hvor den ble brukt mye i stil med «to be continued», som en punchline som insinuerer at de forskjellige hovedpersonene har avgått ved døden. Videoen fikk 4,5 millioner visninger og knapt 500 000 likes på en måned, og startet en trend. Nedenfor ser du en «offisiell musikkvideo» til sangen. Hint: Den er på ingen måte offisiell.

Bak Raiders: «Shooting stars»

Denne sangen fra 2008 legges til i videoer der hovedpersonen faller gjennom universet eller sendes ut på en psykedelisk reise. Den ble først brukt i en memevideo i 2015, og har med tiden blitt standard inventar. Her er den satt inn i en viralvideo med en unge som ikke kan få sin Go-Kart til å slutte å snurre rundt.

Rick Astley: «Never gonna give you up»

Det finnes mange legendariske sanger i memeverdenen, men vi kan ikke få alle med i denne omgangen. Det er imidlertid umulig ikke å nevne Rick Astleys megahitDenne sangen fra 1987 ble plutselig gjenopplivet i 2006 som del av det kanskje aller mest kjente konseptet på Internett: rickrolling. Konseptet er et såkalt bait-and-switch – det går ut på å få folk til å trykke på lenken til denne videoen i den tro at de skal se noe annet. Konseptet fantes allerede på plattformen 4chan i form av duckrolling, hvor man lenket til et bilde av en and med hjul på, men rickrolling tok raskt tronen, spesielt etter at folk i 2007 lenket til Rick Astley-videoen i skjul av at det var traileren til det etterlengtede dataspillet GTA IV.

I dag vet den garvede internettbrukeren godt hva som står på menyen hvis en YouTube-lenke slutter med bokstavene XcQ. Husk det! Nedenfor ser du et mer avansert eksempel på hvordan du kan rickrolle andre.

Det var en kort innføring i memes, og det er uten tvil massevis av rasende youngsters der ute som ser slik ut fordi de bare fortelle at det er for dårlig at jeg ikke har tatt med Laughing Leo, Hide the Pain Harold osv.

Straining kid

... men tiden er knapp, og vi må videre i programmet. Som et ledd i sertifiseringen din har jeg fylt ut den kjente malen «Galaxy brain». Ta først en titt på denne memen:

Galaxy brain

Denne malen kan komme med mange ledd og med andre bildeserier, men prinsippet er det samme. I ovenstående er det 4 ledd, og nedenfor er det kun 3. Kan du finne ut hva som blir formidlet?

Galaxy brain

Ja, det er noe rart. Med tiden er memes blitt stadig mer absurde, og mange krever en forhåndskunnskap om tidligere memes for å gi mening. Noen av dem er imidlertid så langt ute at det kan være vanskelig å forstå hvordan de har blitt populære. Med en doktorgrad i memeologi kan man kanskje med tiden forstå hvorfor bilder som nedenfor har gått viralt, og hva de betyr – men sannsynligheten er liten.

Juan

Lord Marquaad E

Øverst: «Juan»: Bildet er lastet opp i 2015 og deretter delt flittig. Etter at et ukjent geni tilføyde teksten «Juan» i 2020, gikk bildet viralt.

Nederst: «Lord Marquaad E»: I 2015 ble YouTuberen Markipliers ansikt satt på hodet til Lord Farquaad fra filmen Shrek. I 2018 ble dette kunstverket satt på kroppen til Facebooks grunnlegger Mark Zuckerberg, og teksten «E» ble lagt til. Hvorfor? Tja.

Du er kanskje ikke ferdig utdannet ennå, men du kan helt sikkert late som.

You know, I'm something of a scientist myself

Hvordan kommer du i gang med memes selv?

La oss gå stille og rolig til verks. Det er ingen forventninger om at du selv fyller ut tekst i maler eller redigerer videoer. Vi starter der du sannsynligvis bruker mesteparten av nettiden din: på Facebook. Her gir vi deg en trinnvis veiledning til hvordan du kan bruke memes på startnivå når du kommuniserer på nettet. 

Første steg: Lokaliser GIFS. Facebook har integrert et omfattende GIF-bibliotek i chat og kommentarfelt, slik at du allerede har fått et forsprang – bruk det!

Kommenter med en GIF

Nedenfor vil vi sette opp et scenario der et GIF-basert svar hjelper deg opp memetrappen. Kollegaen din skriver: «Har du kontroll på presentasjonen til i morgen?» Du søker blant de tilgjengelige GIF-ene og finner følgende:

Jeremiah Johnson Nod of Approval

I stedet for et kjedelig «Ja, Birgit», krydrer du nå samtalen med et meme-ifisert svar som både får deg til å fremstå yngre og langt kjekkere – Birgit vil elske det. Hun svarer kanskje ikke, så da kan du være raskt ute med en oppfølgende GIF fra Ace Ventura:

Ace Ventura

Er du på grensen til irriterende nå? Kanskje, men etter hvert som du beveger deg inn i memeverdenen, vil du oppleve en bevegelse vekk fra det livet du hadde før, og mot et ungdommelig tankesett der det ikke er plass til utenforstående. Er du allerede i ferd med å bli det du hatet ved memekulturen?

Perhaps

Kanskje trenger du ikke dra det like langt som noen av oss andre, men hvis du virkelig vil forstå deg på memekulturen, må du bli en del av den, og da blir det vanskelig ikke å ta del i gledene.

Helt til slutt ser du en tidslinje for memes opp til 2020. Den er absolutt ikke komplett, men den har mange kjente maler og kan bidra til å gi deg en innføring i memeverdenen. Tidslinjen er hentet fra en person kalt Paper-Cup, som har delt inn memes i fem epoker. Jeg har – med mine tvilsomme MS Paint-skills – redigert den slik at den er i kronologisk rekkefølge. Ta en titt på den sammen med dine memekyndige bekjentskaper og se hvor mange dere kjenner igjen. Etterpå kan dere jo diskutere utviklingen i 2021. Jeg ønsker dere lykke til med den farefulle reisen, og jeg trykker naturligvis F for Harambe.

The History of Memes

Sertifisert av Trygg E-handel

Sertifisert av Trygg E-handel Et trygt sted å handle!