Guide: Hvilket grafikkort bør jeg velge?

Når du skal kjøpe nytt grafikkort

bør du naturligvis først og fremst tenke på budsjettet ditt. Er ultrainnstillinger og høy frame rate virkelig det viktigste hvis det betyr at du må leve på nudler i to måneder? Svaret er selvfølgelig et rungende ja!

Fra spøk til alvor – valget av grafikkort avhenger mest av alt av de spillene du spiller, samt skjermens spesifikasjoner. Hvis det mest krevende spillet ditt er League of Legends, er grafikkortet sannsynligvis ikke den komponenten som haster mest. Skal du derimot spille Red Dead Redemption 2 på en 4K-skjerm med 240 Hz oppdateringshastighet, så er saken straks en annen.

Hvis du trenger en generell innføring i hva de forskjellige maskinvarekomponentene har av betydning for spillopplevelsen din, anbefaler vi at du starter med å lese dette blogginndlegget.

I denne artikkelen ser vi nærmere på:

  • GPU vs. grafikkort – det er nemlig ikke helt det samme
  • GTX, RTX, RX osv. – de kryptiske tallene og bokstavene som inngår i grafikkortets navn
  • vRAM – grafikkortets eget minne
  • Board partners – forskjellen på om et grafikkort er produsert av f.eks. ASUS eller MSI
  • Bottlenecks – hvorfor det ikke nytter med et førsteklasses grafikkort hvis CPU-en eller skjermen ikke kan holde følge
  • Spillkategorier – vi gir et forslag til minimumskrav til grafikkort, avhengig av hvilke spill du spiller

Dedikerte grafikkort

Det er innviklet å sette seg inn i grafikkort. Først og fremst vil vi understreke at denne artikkelen kun handler om dedikerte grafikkort til stasjonære PC-er (også kalt Add-In Boards). Det vil si grafikkort som kan kobles til hovedkortet på en stasjonær datamaskin. Vi vil også fra starten av gjøre det soleklart at selv om de ofte brukes synonymt, er et grafikkort ikke det samme som en GPU (Graphics Processing Unit). Et grafikkort vil imidlertid alltid ha en GPU, og dette er utvilsomt den viktigste komponenten ettersom den står for alle utregningene.

Når det gjelder grafikkort til stasjonære gamingmaskiner, domineres markedet av to GPU-produsenter: Nvidia som lager GeForce, og AMD som lager Radeon.

I tillegg er det viktig å ta stilling til hvilken produsent som har produsert resten av grafikkortet, ettersom det kan være forskjeller. I motsetning til de to GPU-produsentene finnes det et hav av grafikkortprodusenter. Dette kan du lese mer om lenger nede. Det høres allerede komplisert ut, ikke sant?

Hva betyr bokstavene i et grafikkort?

AMD og Nvidia elsker å fylle på med bokstaver i navnene til GPU-ene sine, for tall er rett og slett ikke nok. De sier imidlertid noe om GPU-ens egenskaper. Mer om det litt senere. Først forklarer vi hvilke produsenter som står bak de forskjellige bokstavene:

Hvis  grafikkortets navn begynner med GTX eller RTX, og ev. er etterfulgt av Ti eller S, så er det Nvidia GeForce. Eksempel: RTX 3080 Ti.

Hvis de derimot heter noe med RX, ev. etterfulgt av XT, så er det AMD Radeon. Eksempel: RX 6900 XT.

Det finnes mange (!) andre navn enn de vi nettopp har nevnt, men disse kommer vi ikke inn på i denne artikkelen siden de er mer eller mindre utdaterte.

Nvidia GeForce

MSI GeForce RTX 3090 Ventus 3X 24G OC

Du kan fortsatt finne GeForce GPU-er som starter med GT (og ikke GTX), men disse vil vi ikke anbefale til gaming. Denne typen klassifiseres ofte som «entry-level gaming», og er altså ikke for dem som er opptatt av god frame rate og oppløsning. En GT vil være fin til eldre spill, men i de fleste nyere spill (med god grafikk) vil du ikke få en flytende spillopplevelse. Du kan gjerne spille CS:GO og til og med GTA V med de bedre GT-GPU-ene, men da må du skru ned grafikkinnstillingene hvis du skal unngå at det hakker. Hvis vi kjenner målgruppen vår rett, vil vi ikke anbefale denne typen GPU, og derfor finner du ikke noen GT-grafikkort på nettsiden vår.

Hvis du undersøker prisene på GeForce-grafikkort, vil du raskt oppdage at GT er den rimeligste typen. Deretter kommer GTX (Giga Texel Shader eXtreme) og så RTX (Ray Tracing Texel eXtreme). En texel er et teksturelement, og betegnelsen giga betyr at GPU-en kan fylle over 10 millioner piksler i sekundet på én texel. Dette er ikke det samme som piksler på skjermen din, og hvis vi skulle utdype dette mer, ville det nok kreve en artikkel for seg selv.

De fleste av våre GeForce-baserte grafikkort har RTX-GPU-er. Det vil si at de er spesielt designet til å utføre ray tracing i sanntid – i korte trekk vil det si at de regner ut lysets baner når det treffer forskjellige typer overflater.

Hvis navnet på en GeForce GPU slutter med S, er det en Super-versjon, og slutter den med Ti, er det en Titanium-versjon.  Disse er kort forklart luksusutgaver som gir bedre resultater. En 3060 er likevel fortsatt bedre enn en 3050 Ti. Noen fås både som S- og som Ti-versjon, og her er Ti bedre.

Hvis en GeForce GPU også har et X etter resten av navnet, betyr det at den har en økt klokkehastighet, noe som betyr at kjernene kan prosessere utregninger enda raskere. Vel ... videre til AMD.

AMD Radeon

Powercolor Red Devil RX 6900 XT Ultimate 16GB

Alle våre grafikkort med Radeon-GPU-er er merket med RX. Det forvirrende her er at GPU-ene som kom ut i 2017 het RX etterfulgt av tre sifre. Senere kom Vega, og så kom de nyeste: RX etterfulgt av fire sifre. Hos SharkGaming selger vi bare grafikkort med Radeon-GPU-er fra RX 6600 og oppover.

XT står for extreme, og som med Nvidias Titanium og Super betegner det en bedre utgave av GPU-en. En 6800 er altså bedre enn en 6700 XT.

Hva betyr tallene i et grafikkort?

Greit ... Tungen rett i munnen. Det er blitt slengt ut noen tall her, men hva betyr de egentlig?

Tallene betegner to ting rundt grafikkortets GPU: Hvilken serie/generasjon den er i og hvilken modell innenfor serien. Serie og generasjon brukes synonymt, og vi omtaler det som serie fremover. Grafikkortseriene byr ofte på low-end, mid-range og high-end-kort, hvor low-end som regel kun er marginalt bedre enn forrige series high-end-kort.

I en GeForce-GPU forteller de to første sifrene hvilken serie vi har å gjøre med. Starter tallet med 30, er altså GPU-en fra GeForce 30-serien, som er den nyeste. De neste to sifrene bestemmer modellnummeret innenfor serien. For en gangs skyld skal man altså bare tenke logisk: høyere tall er alltid bedre – og dyrere.

Når det gjelder Radeon, er det viktig å se godt etter. Du kan for eksempel finne eldre GPU-er som heter noe med 9000. Den nyeste serien hos Radeon heter RX 6000, og selve GPU-ene rangerer fra RX 6600–6900. Serien før (fra 2019) heter RX 5000, og GPU-ene går fra RX 5300–5700.

Hva er vRAM?

På samme måte som PC-en benytter RAM for å få rask tilgang til data, har grafikkortet sine egne: Video Random Access Memory. GPU benytter vRAM (som også produseres av AMD og Nvidia) for å få tilgang til grafikkdata raskt, slik at du får en mer flytende spillopplevelse, og avhengig av favorittspillene dine kan det ha stor betydning. Grafikkortet vårt har mellom 4 og 24 gigabyte vRAM, noe som også kan leses av i navnet. Noen ganger betegnes det med en G og andre ganger med GB – det er ikke vi som har bestemt at de ikke bare heter det samme.

Merk at det også finnes forskjellige generasjoner av vRAM. Vi selger bare grafikkort med GDDR5, GDDR6 og GDDR6X. Sistnevnte er de nyeste og beste.

Board partners / leverandører

Som tidligere nevnt kan grafikkort komme fra mange produsenter – såkalte board partners. Hos SharkGaming selger vi grafikkort fra følgende merker: ASUS, ASRock, Gainward, Gigabyte, MSI, Palit, Powercolor og Zotac.

Mange legger ikke vekt på board partner og vurderer bare GPU-en, men forskjellige grafikkort med samme GPU har forskjellige typer kjølere og/eller antall kjølere. Effektivitet versus støy henger ikke nødvendigvis sammen, men hvis et grafikkort har flere kjølere, bråker det som regel mindre fordi det ikke må arbeide like hardt for å holde temperaturen nede på ønsket nivå. Til gjengjeld betyr flere kjølere at grafikkortet opptar mer plass, så her må du være oppmerksom på om kabinettet har nok plass.

Noen board partnere overclocker GPU-en slik at den kan yte mer, og deres valg av kjøler gjenspeiler oftest dette.

Board partner avgjør også hvilke utganger grafikkortet skal ha. To grafikkort med samme GPU kan altså fint ha forskjellig antall DisplayPort- og HDMI-utganger.

Hos SharkGaming står vi naturligvis inne for alle de board partnerne vi selger grafikkort fra.

Bottlenecks/flaskehalser

Noen spill krever mer arbeid fra CPU-en enn fra GPU-en. Hvis du for eksempel spiller simuleringsspill som Cities: Skylines, må CPU-en regne ut mange flere ting du ikke ser direkte på skjermen enn om du f.eks. spiller Cyberpunk 2077. Men det er likevel ikke fullt så enkelt. I bunn og grunn handler det mest om hvordan spillet er bygd opp. Hvis et spill krever mange fysikkutregninger og bruker en smart AI (kunstig intelligens), så krever det mye arbeid fra prosessoren.

Hvis skjermens oppdateringsfrekvens (refresh rate) er på 60 Hz, må GPU-en kunne produsere 60 bilder per sekund. Hvis den derimot er på 240 Hz, må GPU-en kunne produsere 240 bilder per sekund for at skjermen skal kunne brukes optimalt. GPU-ens ytelse er altså avgjørende for å kunne utnytte skjermens oppdateringsfrekvens. Det samme gjelder skjermens oppløsning. Hvis du vil oppgradere fra å kjøre spill i Full HD (1920 x 1080 piksler) til Quad HD (2560 x 1440 piksler) eller 4K (3840 x 2160 piksler), kreves det en kraftigere GPU som kan trekke de høyere oppløsningene i en spillbar frame rate, siden det er flere piksler som må fylles ut hvert sekund.

Hvilket grafikkort bør jeg bruke til spillene mine?

For å gi en enkel oversikt over grafikkort til forskjellige typer spill, har vi laget tre kategorier. Vi tar her utgangspunkt i populære spill og i grafikkort som vi selv selger. De tre kategoriene er Casual, Esport og AAA.

For casual-gamere som ikke spiller de mest grafisk krevende spillene, ikke går så mye opp i grafikkoppsett og som ikke har en spesielt god skjerm, anbefaler vi følgende grafikkort:

  • GTX 1660
  • RTX 2060

Disse grafikkortene er et fint utgangspunkt hvis du f.eks. spiller Dota 2, Fornite, Path of Exile, CS:GO, LoL, Valorant eller Minecraft, men takler at grafikken ikke er skrudd helt opp og at frame rate ikke alltid overstiger skjermens oppdateringsfrekvens.

Vi klassifiserer esports-gamere som de som er opptatt av at frame rate aldri kommer i veien for skills og at grafikken er på topp.

  • RX 6600
  • RTX 3060 Ti

Med disse grafikkortene kan du enkelt kjøre grafisk krevende spill, men hvis du f.eks. har en skjerm med høy oppløsning og oppdateringsfrekvens og gjerne vil strømme samtidig, kan det noen ganger bli vanskelig å kjøre alt på maks. innstillinger i e-sportens titler.

Spill som Dota 2, Apex Legends, CS:GO, Valorant og League of Legends vil selvfølgelig kjøre helt smooth på ultrainnstillinger, og grafikkortet vil ikke komme i veien for din prestasjon. Spill som Red Dead Redemption 2, The Witcher 3 og GTA V vil også kjøre etter hensikten, men det kan altså bli litt vanskelig hvis du stiller for mange andre krav til datamaskinen samtidig.

AAA / Triple A. Du skal opp hit hvis du vil beholde maks. frame rate i ultrainnstillinger på 240 Hz-skjermen med høyere oppløsning som 1440p eller 4K – og så gjøre alt mulig annet samtidig. Vi har å gjøre med de ypperste grafikkortene her.

  • RTX 3080
  • RX 6800 XT

Disse kortene sikrer deg den perfekte, flytende opplevelsen i spill som Call of Duty, Cyberpunk 2077 og Red Dead Redemption 2, uansett hvilket oppsett du har.

Konklusjon

Nå føler du deg forhåpentligvis litt bedre rustet til å velge ditt neste grafikkort. Hvis du vurderer å kjøpe et grafikkort, men ikke er sikker på hvilket, bør du ta stilling til resten av maskinvaren. Vurderingen avhenger mest av alt av skjerm, CPU og RAM, men selvfølgelig også av hvilke som er dine favorittspill. Det er begrenset hvor dypt vi kan komme inn i grafikkortenes verden i en liten artikkel, og det er fortsatt en rekke ting du kan fordype deg i når det handler om å forstå de forskjellige spesifikasjonene, men hvis du allerede er på et såpass avansert nivå, så tenker vi at du kan finne ut av det ved å gjøre din egen research. 

Alt i alt er det altså vanskelig å forstå dette med grafikkort, OK? Det er veldig komplisert, og det er som om man endelig tror at man har forstått noe, og så må man forstå ti andre ting for å forstå det helt. Vi håper imidlertid at denne artikkelen har hjulpet deg i riktig retning, og du kan alltid ringe til oss hvis du har spørsmål.

Sertifisert av Trygg E-handel

Sertifisert av Trygg E-handel Et trygt sted å handle!